Voltooide Projecten

Gordijnen podium

In de multiruimte hebben we een podium waar de meisjes op kunnen treden, waar we ook gebruik van maken om een film te kijken of tijdens een training voor de meisjes of de staf. In die multiruimte houden we ook creatieve activiteiten en we komen er elke week samen met alle drie de gezinnen en de meiden die zelfstandig leren wonen.
Voor het podium willen we graag gordijnen hebben die drie doelen dienen; ze helpen voor een betere akoestiek, beschermen de witte muur waarop we films of presentaties projecteren en het kleedt het podium netjes aan.

Dankzij een mooie donatie konden we de gordijnen laten maken en zijn ze inmiddels opgehangen. Het ziet er veel mooier uit, wat erg leuk is vlak voordat we volgende maand kerst gaan vieren.

 

 

 

 

 

Muziekinstrumenten

We willen graag de muzikale vaardigheden van de meisjes stimuleren, we hebben dan ook in elk huis een gitaar en in twee van de drie huizen een keyboard. De keyboards waren al derdehands en hebben een paar kapotte onderdelen, waardoor ze niet meer volledig gebruikt kunnen worden en helaas zijn ze niet te repareren.

We zouden ook graag een paar extra gitaren willen aanschaffen, waardoor de meisjes samen kunnen spelen in plaats van op elkaar te moeten wachten. Op die manier kan de staf ook lesgeven door zelf te spelen en de meisjes meteen mee te laten spelen.

Door een hele mooie donatie hebben we drie gitaren en drie keyboards aan kunnen schaffen. Het is enorm leuk om te zien dat de meisjes er enthousiast gebruik van maken. Hartelijk bedankt.

   

 

 

 

Naaimachine

We hebben dankzij een mooie donatie een naaimachine kunnen aanschaffen. Afgelopen weekend hebben ze de naaimachine voor het eerst uit de doos gehaald, neergezet en bekeken. Het echte uitproberen en naaien zal nog komen, want het is nog geen vakantieperiode, maar iedereen is heel enthousiast. Het is heel fijn dat het een draagbare naaimachine is, waardoor die makkelijk is neer te zetten en op te ruimen. We hopen dat de meisjes zullen leren naaien en dat ze met veel plezier gebruik zullen maken van de naaimachine.

 

Een ijsje om af te koelen

We kregen een donatie om de meisjes te trakteren op een ijsje. Het duurde even voordat we gebruik maakten van dit cadeautje, maar toen het eenmaal zover was lagen de temperaturen over de 40 graden. De moeders namen de meisjes mee naar een ijssalon waar je niet alleen maar bolletjes ijs kunt krijgen, maar ook allerlei lekkere dingen erbij, waardoor het een echt feest wordt. Het was een gezellige boel daar in de ijssalon met zoveel meisjes en moeders tegelijk. Wat is het heerlijk om ze zo te zien genieten met elkaar.

Dit lijkt misschien zoiets simpels, maar dit is echt iets heel speciaals voor de meisjes, want normaalgesproken krijgen ze dit niet. De timing was perfect, iedereen was blij en dankbaar dat ze even af konden koelen.

 

 

 

Met de deur in huis vallen

Een voordeur in je huis is wel zo fijn en zeker als deze goed is en geen gaten bevat waar slangen of ander ongedierte door naar binnen kunnen komen. Bij de bouw waren de deuren van de zelfstandig wonen huisjes natuurlijk prima, maar het klimaat hier in Thailand is niet echt geschikt voor houten deuren. De regen staat er elke keer op en de zon brand erop zodra de regen gestopt is.
De deuren zijn een aantal keren gelakt en geschilderd, maar er is niet tegenop te werken. De deuren zijn net vervangen voor onderhoudsvriendelijke deuren en de meiden die er wonen zijn ontzettend dankbaar.
Tegelijkertijd hebben we ook de deuren van de multifunctionele ruimte en de gereedschapsschuur vervangen, want dat was hetzelfde laken en pak. In totaal zijn er 10 deuren vervangen en hoeven we niet meer bang te zijn dat er ongenode gasten in de huizen en de multifunctionele ruimte binnenkomen.

 

 

 

Motorparkeerplaats: Je billen niet meer branden

Het kan hier in Thailand nogal warm zijn en dan niet een paar dagen, maar zeker driekwart van het jaar, daarnaast regent het hier ook veel, want het regenseizoen duurt hier ongeveer 6 maanden per jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het op prijs gesteld wordt als de motoren onder een afdak kunnen staan. Nu we meer en meer motoren op het erf hebben staan, doordat er meer meisjes motor kunnen rijden en veel van onze stafleden ook op de motor naar hun werk komen, hebben we genoeg parkeerplaatsen onder een afdak nodig. We zijn daarom heel blij dat we een nieuwe parkeerplaats hebben kunnen bouwen om de motoren onder te kunnen zetten. Dit komt meteen ook de motoren ten goede, want de hitte en de regen zijn twee ingrediënten die de levensduur van de motoren niet ten goede komt.

De meisjes en stafleden zijn ontzettend dankbaar dat we genoeg sponsoring hebben mogen ontvangen om dit te kunnen realiseren, want nu hoeven zij hun billen niet meer te branden. 😊

 

 

Brandveiligheid

Veiligheid is enorm belangrijk, zeker als je met kinderen te maken hebt. Zelf doen we er al veel aan, maar er zijn ook eisen vanuit de overheid waar we aan moeten voldoen. Brandveiligheid komt ook in hun lijstje voor. Wij hebben rookmelders geïnstalleerd, een brandladder om van de eerste verdieping naar buiten te kunnen indien er een brand zou zijn, branddekens in de keukens, brandblussers en zelfs een brandbel om iedereen te alarmeren in geval van een brand.

Er is een bedrijf geweest dat ons advies heeft gegeven en zij hebben meteen ook een brandveiligheidstraining gegeven aan alle meisjes en moeders. Ook doen we regelmatig een brandoefening met de meisjes.

We zijn ontzettend dankbaar dat we genoeg financiën hebben binnengekregen om dit project te financieren.

   

 

Strandvakantie: Droom is uitgekomen

Al vele jaren droomden de meisjes ervan om naar het strand te kunnen gaan. Velen van hen hadden het strand en de zee nog nooit gezien. De reis naar het strand vanaf Chiang Rai is minimaal 14 uur rijden, vandaar dat dit een grote onderneming is die je niet zomaar even doet. Maar na lang wachten is de droom van de meisjes werkelijkheid geworden.

Op 19 april stapten we met zijn allen in een grote bus om 14 uur later in Bangkok uit te stappen voor een overnachting. We ontmoetten daar een goede vriendin van een collega, die jaren geleden ook voor de organisatie waar wij onder vallen heeft gewerkt. Zij is welbekend met ons huis en wat wij doen. Zij gaf ons een slaapplaats en als extraatje ontmoetten wij daar ook een oud-huisgenootje van nu alweer 34 jaar oud. Zij was zo blij om ons allemaal te zien en zeker de moeders die zij nog kent uit de tijd dat zij bij ons woonde. Zij en haar man hebben de maaltijd verzorgd voor onze hele groep van 40 man/vrouw.

De volgende ochtend gingen we naar het Science museum. Dit was erg leuk. Daarna reden we in 3 uur tijd door naar het strand. We kwamen net op tijd aan voor het avondeten en nog een snelle duik voordat het donker werd. Onderweg pikten we een ander oud-huisgenootje op, zij is 28 jaar oud en zij bleef twee dagen bij ons en genoot van het weerzien met de moeders die haar opgevoed hebben.

De volgende dag zijn we naar een zeeaquarium geweest, dit was heel bijzonder, zeker omdat we nu bij de zee zijn. We zaten daar ook vlakbij zee en dus namen we weer een heerlijke duik en werd er lekker in het zand gespeeld.
Die avond hadden we een speciaal diner met visspecialiteiten, iedereen heeft zitten smullen. Dit krijgen ze niet iedere avond. Na het eten hebben we een strandwandeling gemaakt om bij de bus te komen, zodat we weer voldaan naar onze verblijfplaats terug konden gaan.

Een groot park met botanische tuinen, dinosaurussen, echte olifanten en Engelse en Franse tuinen stond de volgende dag op het programma. Het was jammer dat het enorm warm was, maar voor velen kon dat de pret niet drukken. Voor Thai is het maken van foto’s en selfies fantastisch en dit was bij uitstek een mooie locatie daarvoor. Er was ook een grote dansshow over de verschillende culturen in klederdracht in Thailand en een olifantenshow.
Die middag stond ons een verrassing te wachten. Een oude schoolvriendin van een collega woont samen met haar man in de buurt waar wij verbleven en zij hadden elkaar al 30 jaar niet meer gezien. Na hun weerzien en bijpraten wilden die vriendin en haar man ons allemaal trakteren op KFC eten met daarna een ijsje.
Na het eten gingen velen nog lekker naar het strand om te wandelen of te spelen, maar helaas was het al te donker om te kunnen zwemmen.

De laatste dag dat we er waren, zijn we naar een eilandje in de buurt gevaren. Oh, wat was het daar mooi, het water was echt turquoise en het zand was bijna wit. Eerst zijn we heerlijk gaan zwemmen en zijn er velen met een bananenboot mee geweest. Deze werd getrokken door een jetski en ging heel hard. Ze lieten je er ook expres vanaf vallen, waarna je er weer op moest zien te klimmen om dan weer verder te gaan.
We zijn toen met een andere boot naar een locatie gegaan waar we konden snorkelen en waar ze glijbanen en allerlei ander speelgoed hadden voor degenen die niet gingen snorkelen. Moe, maar zeer voldaan kwamen we terug en maakten we ons klaar voor vertrek. Dit was echt de mooiste dag van de hele week.
Vroeg in de avond kregen twee zusjes nog een grote verrassing, een bezoek van hun moeder en oma, die daar in de buurt wonen. Omdat wij te ver weg wonen voor hen om de kinderen te komen opzoeken was dit wel een heel speciale gelegenheid om elkaar na lange tijd weer te zien. Wat een mooie toegift op zo’n mooie dag.

Die nacht reden we heel vroeg weg om naar huis te gaan. Een groot deel van de reis werd er geslapen en een ander deel van de reis werd er lustig op los gezongen door middel van Karaoke. Sommigen hebben hun oren dicht gehouden, maar de meesten genoten enorm.

Wat een mooie reis was dit, iedereen heeft ontzettend genoten. Namens alle meisjes en staf willen wij iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd om dit mogelijk te maken.

Klik hier voor meer foto’s van deze reis in de folder "Beach holiday April 2023".

 

 

 

 

 

Gevel -en dakrenovatie

Tijdens flinke tropische regenbuien werd het binnenshuis nat, soms dusdanig dat er gedweild moest worden. Het bleek dat dit kwam door een muur die afgewerkt was met hout welke was gaan krimpen waardoor er flinke kieren waren ontstaan.
Een ander probleem was dat er veel duiven en andere vogels elk plekje gebruikten om er hun nest te maken. Het bleek dat die vogels luis hadden welke het huis binnendrongen, tot op het punt dat zowel de ‘moeders’ als de meisjes last kregen van jeuk.
Aangezien beide problemen aan dezelfde kant van het huis zaten konden we twee vliegen in één klap slaan. Eigenlijk waren het drie vliegen in één klap, want we hebben meteen het keukendak ook vervangen, omdat die nog van asbest platen was. Afgelopen januari is deze grote klus aangepakt door de gevel te vervangen, de daken aan de onderkant af te werken met plafonnetjes zodat de vogels niet meer kunnen nestelen en een nieuwe keukendak met een plafond eronder, dus ook daar geen vogels meer. De gevel en het keukendak zijn meteen geïsoleerd, wat fijn is tegen de hitte.
Het is heel mooi geworden, het ziet er echt goed uit, maar nu moeten we nog afwachten of het ook echt waterdicht is. 😊In mei begint het regenseizoen.
We zijn dankbaar dat deze grote klus gesponsord werd, want anders hadden we deze renovatie niet kunnen doen.

 

 

 

 

 

Nieuwe bedden

Sommige bedden van de meisjes waren al heel oud. Wat we steeds weer tegenkwamen was dat het ijzer waarvan de bedden gemaakt waren erg zwak was. Regelmatig moesten de bedden gerepareerd en verstevigd worden. We bleven dit doen omdat we eigenlijk geen geld wilden uitgeven voor nieuwe bedden, totdat op een dag iemand zei dat ze graag een donatie wilden doen voor nieuwe bedden. Dit gebeurde terwijl we nooit over het probleem van de oude bedden gesproken hadden. We hebben dit aanbod met beide handen aangegrepen en zijn op zoek gegaan naar degelijke, maar toch leuke bedden voor alle meisjes. Doordat we een paar jaar geleden nieuwe matrassen hadden gekregen zaten we aan een bepaalde maat vast. Eigenlijk was dit juist goed, want anders hadden alle bedden een maatje breder geworden waardoor de slaapkamers erg vol zouden komen te staan. Iedereen heeft nu hetzelfde bed, terwijl we eerder verschillende bedden hadden staan, wat rommelig stond. Het ziet er prachtig uit en het allerbelangrijkste is dat de meisjes er heel blij mee zijn. Hartelijk bedankt voor deze geweldige donatie.

 

 

 

 

Water – onze eerste levensbehoefte

Een mens leeft op water en heeft water nodig voor ontzettend veel dingen. Vaak besef je je dit pas als je geen water meer hebt. Voor de huizen hebben we op de twee verschillende terreinen een waterbron met filters en een watertank staan om de huizen op die manier te voorzien van water. Water om te kunnen koken, wassen, douchen, wc, schoonmaken, etc. Nu was eind van 2021 het waterfilter van het eerste terrein dusdanig doorgeroest waardoor we halsoverkop een nieuw filter moesten aanschaffen. Dit zijn bedragen die een gat slaan in ons budget en welke onvoorzien zijn doordat het niet zichtbaar is totdat het doorroest naar buiten toe. Inmiddels staat het nieuwe (roestvrijstalen) filter er en kunnen we met grote dankbaarheid laten weten dat we een donatie hebben gekregen om de kosten te dekken.

 

 

 

Ventilatoren

Al meerdere malen zijn de plafond -en muur ventilatoren van de huizen gerepareerd, maar het houd een keer op. Ze waren echt aan het eind van hun latijn en toe aan vervanging. Door de warmte in Thailand kunnen de meisjes niet zonder een ventilator slapen of huiswerk maken, ze hebben de wind echt nodig om enige verkoeling te krijgen. We zijn heel blij dat we een donatie hebben gekregen om nieuwe ventilatoren te kopen. Wat is het fijn om de meisjes een goede nachtrust te kunnen geven en ze op deze manier te helpen met hun schoolwerk.

Namens alle meisjes hartelijk bedankt.

 

 

Nieuwe koelkasten

Ja u leest het goed, het is meervoud, we hebben in totaal 3 nieuwe koelkasten nodig, voor ieder gezin één. Bij één van de gezinnen sluit de koelkastdeur niet meer goed, waardoor de warmte de kans krijgt om naar binnen te komen en de kou niet binnen blijft. De andere koelkasten zijn zo oud dat zij meer stroom kosten dan nodig is.
De vraag van de ‘moeders’ is dan ook: “Hoe houd ik de boodschappen goed in dit hete klimaat?”

Wij hopen dat jullie ons hierbij kunnen helpen door een donatie te doen voor de nieuwe koelkasten, zodat we de meisjes vers eten kunnen blijven geven.

Inmiddels hebben we over een aantal maanden tijd drie nieuwe koelkasten kunnen aanschaffen. En als we heel eerlijk zijn hebben we zelfs een vierde koelkast kunnen kopen voor de jongen vrouwen die zelfstandig wonen. We zijn ontzettend dankbaar voor de verschillende sponsoren die dit project gesponsord hebben, waardoor nu alle hele oude koelkasten vervangen zijn door goede nieuwe koelkasten. Dank jullie wel.

 

Van en naar school

Met het ouder worden van de meisjes komen er steeds meer meisjes die motor mogen rijden. Het is weliswaar een kleine motor, iets groter dan een brommer in Nederland, maar het geeft de oudere meisjes een stuk zelfstandigheid die ze nodig hebben. Er zijn een aantal meisjes die op de MBO en de HBO studeren welke niet altijd dezelfde tijden volgen als de lagere en middelbare scholen. Hierdoor is het lastig om de meisjes steeds te moeten ophalen en wegbrengen.
Er zijn ook meisjes die na schooltijd aan sport doen, waardoor ze een motor nodig hebben om zichzelf te verplaatsen, want vanaf het meisjeshuis is er geen goed geregeld openbaar vervoer.

Drie van de zes motoren die we hebben zijn al heel oud en niet meer betrouwbaar. We willen niet dat een meisje ergens halverwege de route stil komt te staan, terwijl ze helemaal alleen is.
We hebben nu meer meisjes die een motor nodig hebben, dan dat we motoren hebben, daarom willen we graag 2 nieuwe motoren kopen, zodat dit probleem opgelost kan worden.

UPDATE: We hebben donaties voor twee motoren binnengekregen, fantastisch. We hebben meteen actie ondernomen om de motoren aan te schaffen, dit is inmiddels gelukt. Het is echt een pak van ons hart dat we de meisjes nu op pad kunnen laten gaan met betrouwbare motoren. We zijn ontzettend dankbaar.

 

Televisies

Afgelopen april/mei schreven wij het volgende stukje:
“De meisjes en de staf zaten heerlijk tv te kijken toen ze ineens een knal hoorden en de tv meteen uitging. Iedereen was enorm geschrokken. De staf ging kijken wat er aan de hand was en het bleek dat de tv ontploft was. Het was al een oude televisie, nog met zo’n dikke achterkant. Doordat het nu zomervakantie is en de meisjes thuis zitten doordat Corona hier ook weer de ronde doet, kijken ze wat vaker televisie. Toen de tv stuk ging baalden ze dan ook flink, want nu kijken ze filmpjes via de laptop van één van de moeders en dat is een heel klein en onduidelijk scherm.
We willen heel graag een nieuwe televisie kopen, want zo´n ontploffing willen we niet nog een keer meemaken. Eén van de andere huizen heeft ook nog zo´n oude televisie, dus die willen we ook graag vervangen. Twee nieuwe televisies kosten bij elkaar 230,- Euro. Helpt u mee?”
In augustus kregen we het geweldige bericht dat er een donatie binnen was gekomen voor de televisies. Jullie kunnen je misschien wel voorstellen hoe dankbaar de meisjes waren. Het is een genot om te zien dat ze nu een mooi formaat televisie hebben met een heel mooi helder scherm. Wij willen bij deze nogmaals onze dank uitspreken naar de sponsor.

 

Krukken

In april jongstleden plaatsten wij het stukje “Zittend of staand eten?”. Hierin vertelden wij dat we in de keukens van de drie gezinshuizen plastic krukken gebruiken om op te zitten terwijl er gegeten wordt. De plastic krukken hebben een kort leven in het warme klimaat in Thailand, soms barsten ze op de zitting en dan krijg je je velletje ertussen wat niet echt lekker aanvoelt. Daarnaast zijn ze niet geschikt voor zwaardere mensen.  Roestvrijstalen krukken daarentegen gaan lang mee, kunnen niet barsten, houden ze zowel lichte als zwaardere mensen en bovendien zitten ze ook nog lekker. Al heel snel kregen we bericht dat er een donatie speciaal voor de krukken was binnengekomen. De krukken zijn aangeschaft en worden met grote dankbaarheid gebruikt. Super bedankt!

 

Trampolines

Nog sneller dan het geluid was de voorziening voor twee nieuwe trampolines!
We waren volop aan het voorbereiden voor een vierdaagse vakantie met de meisjes in een naastgelegen provincie toen de regering de maatregelen nam vanwege toenemende Corona gevallen in het land. We mochten niet met de meisjes op vakantie en we mochten ook niet met de grote groep thuis activiteiten doen. Maar wat dan? De meisjes hebben zomervakantie en mogen de deur niet uit, omdat de kans op besmetting groot is. Je gaat ineens heel anders denken en beseft dat je de meisjes nu iets moet geven om een leuke tijd te kunnen hebben thuis op eigen terrein. We zijn dan ook ontzettend dankbaar dat we een donatie hebben gekregen waarmee we de trampolines mochten aanschaffen in plaats van met de meisjes op vakantie te gaan. Dank u wel namens alle meisjes. Wat had het gaaf geweest als u de gezichten van de meisjes had kunnen zien toen de trampolines opgezet werden, super gaaf.

 

Wasmachine

Yes, we hebben een donatie gekregen voor een nieuwe wasmachine, wat zijn we dankbaar. In 2019 schreven we dat de wasmachine van één van de drie gezinshuizen nodig toe was aan vervanging, omdat deze niet meer te repareren was en heel oud was. De meisjes wassen hun eigen kleding met de hand, maar mogen wel de centrifuge gebruiken, zodat de was sneller droogt. Verder worden de lakens en handdoeken van het hele gezin wel met de machine gewassen. Het oude wrak is vervangen voor een goede nieuwe wasmachine waar iedereen ontzettend blij mee is. Alle dank aan de sponsor die dit bekostigd heeft.

 

Computeronderhoud

Door de tijd heen worden computers trager en hebben dan een upgrade nodig. Door een simpele upgrade kan een computer al een stuk sneller worden en beter functioneren en weer een paar jaar langer meegaan. Maar een computer heeft geen lang leven en moet op den duur ook vervangen worden. Naast dit alles willen we ook gebruik maken van legale programma’s op de computers. Ook zijn er printers nodig om het huiswerk van de meisjes te kunnen printen en om het kantoorwerk goed te laten functioneren. Kortom, het is van groot belang dat wij de financiën hebben om dit alles op peil te houden en hebben we per jaar ongeveer 1.100,- Euro nodig.

Afgelopen oktober ontvingen wij 1.000,- Euro van een stichting in Nederland. We hebben daar twee nieuwe computers van kunnen kopen en andere computers kunnen upgraden zodat hun leven verlengd werd. Dit geld kwam echt precies op tijd binnen, want de problemen die er met de computers waren konden niet meer gefikst worden zonder dat er geld aan te pas moest komen om upgrades te kopen of om de computers te vervangen. We zijn ontzettend dankbaar, want de meisjes en staf kunnen voorlopig weer verder met hun studie en werkzaamheden.

 

Nieuwe Laptops

Deze maand gaan twee jong volwassen vrouwen studeren aan de universiteit. De een gaat logistiek studeren en de ander voor verpleegkundige. Beiden wisten ze niet hoe ze dit moesten gaan doen zonder eigen laptop, ze hebben zich hier best druk om gemaakt. Wat was het geweldig toen we, inmiddels al een poosje geleden, hoorden dat we een donatie kregen om voor beiden een laptop te kunnen aanschaffen. Ik had graag gewild dat jullie de blijdschap op hun gezichten hadden kunnen zien. De laptops zijn helemaal klaargemaakt voor gebruik met de benodigde programma’s erop.

Namens de twee jongedames willen wij de sponsor van harte bedanken voor deze geweldige donatie.

 

Nieuwe matrassen

Om lekker te kunnen slapen heb je een matras nodig en het liefst een goede. Als de matrassen al heel oud en versleten zijn dan is ook het slaapcomfort ver te zoeken. Voor alle bedden, 38 in totaal, in Baan Phak Phing hadden we nieuwe matrassen nodig, zodat iedereen weer goede nachten zou kunnen maken en fris en fruitig zou kunnen opstaan.

Het begon halverwege 2019 met een eerste donatie van een kerk uit Nieuw Zeeland, we konden toen de eerste 9 matrassen kopen. Door middel van lootjes trekken bepaalden we welke meisjes als eerste een nieuw matras zou krijgen. Begin 2020 kwamen er vier vrijwilligers helpen met een bouw -en schilderproject waar zijzelf sponsors voor hadden gevonden. Zij brachten meer geld mee dan nodig was voor dit project en besloten dat de rest van het geld aan nieuwe matrassen besteed mocht worden. Weer konden we er 9 kopen en werden deze door loting verdeeld. Bij het uitdelen van de matrassen was duidelijk de teleurstelling op de gezichten te zien van de meisjes die geen matras kregen. Dit maakte zoveel los bij dit team dat ze, eenmaal weer thuis, meteen begonnen met het restant bedrag bij elkaar te halen door sponsors te zoeken. Veel van hun vrienden en kennissen wilden meteen helpen, maar ook hun kerk wilde graag zorgen dat dit project helemaal rond zou komen. En het is gelukt, we hebben half april alle matrassen voor zowel de meisjes als de staf als de ziekenkamers kunnen aanschaffen. Toen er nog wat geld over was hebben we ook voor iedereen een nieuw lakenset en een nieuw kussen kunnen aanschaffen. Wat een genot om iedereen zo blij te zien en te weten dat ze allemaal op een goed matras en kussen kunnen slapen. Dank aan alle sponsors zowel in Nederland als in Nieuw Zeeland.

 

Nieuwe Auto

In september 2018 hadden we genoeg geld bij elkaar om een nieuwe auto aan te schaffen. We hebben wederom een truck gekocht en hebben een huif op de achterbak laten zetten met banken erin, zodat we veel kinderen kunnen vervoeren. We zijn ontzettend dankbaar dat we dit hebben kunnen doen, dat de oude auto nu weg is en er een nieuwe, veilige auto voor in de plaats is gekomen. Wij danken alle sponsors die speciaal voor de auto een donatie hebben gedaan.

 

Nieuwe Keukens

Het keukenproject is een nog lopend project. In twee keukens is er al het een en ander veranderd en we willen jullie dat niet onthouden. Van één keuken waren de houten kastdeuren verrot waardoor het er erg armoedig uitzag en het onhygiënisch was. Nu zitten er mooie nieuwe aluminium deuren in, het ziet er weer netjes uit en is goed schoon te houden.
Een andere keuken moest nieuwe aanrechtbladen hebben. De oude had gebroken tegels wat scherp was en dus gevaarlijk, en ook onhygiënisch want de etensresten bleven in de scheuren zitten.
Bij de derde keuken is onlangs het asbest dak vervangen en het hele afvoersysteem wordt vervangen. Als dat klaar is kan er eindelijk begonnen worden met het keukenblok en de vloer. Stap voor stap komen we er wel.
Al met al is er veel verbeterd en we kunnen verder, omdat we al genoeg financiën binnen hebben!
Wij willen iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit project.

Voor

Na

 

Laptops

Voor school heb je tegenwoordig altijd een computer nodig en al helemaal als je een hbo-opleiding doet. Het makkelijkste is een laptop: die kun je altijd meenemen naar de klas om notities te maken en naar huis om je huiswerk te maken. Vaak moeten er projecten gemaakt worden met video’s en informatie. Kortgeleden kregen we een bedrag voor 2 laptops binnen en hebben we de laptops met de juiste programma’s klaargemaakt en overhandigd. Als u eens had kunnen zien hoe blij er gereageerd werd!!! Het is echt een grote zegen, dank jullie wel voor de geweldige hulp voor de meisjes in Baan Phak Phing.

 

Nieuw laagje verf

Dit is een hele grote klus die niet 1, 2, 3 klaar is, maar het afgelopen jaar is er toch heel veel gebeurd, waardoor we nu halverwege zijn. Doordat het hard nodig is zie je het wel goed opknappen zowel in huis als buitenshuis. Sinds kort hebben we genoeg donaties binnengekregen om de hele verfklus af te maken, dat is geweldig. We zijn dankbaar voor de donaties, hierdoor kunnen we verder met deze grote klus. We zijn blij dat we de huizen voor de meisjes goed kunnen onderhouden en mooi kunnen maken, zodat het echt als een thuis mag voelen voor hen.

 

Waterfilters

We zijn enorm dankbaar dat we de oude waterfilters hebben kunnen vervangen. We maakten ons erg zorgen over het water voor de huizen, want de oude waterfilters stonden letterlijk op springen. De oude filters waren flink aan het doorroesten, waardoor er steeds meer en grotere gaatjes ontstonden in de filters. De kleintjes konden nog wel dichtgelast worden, maar de steeds groter wordende bijna niet meer. Het was een kwestie van tijd hoe lang we ze nog konden blijven gebruiken. Het waterbedrijf had al gewaarschuwd dat we ze moesten vervangen, maar dan moet je daar wel de financiën voor hebben. In het afgelopen half jaar mochten we het totaal benodigde bedrag ontvangen van verschillende sponsors. Daardoor hebben we nu de oude filters kunnen vervangen voor de nieuwe met eronder een nieuwe betonvloer als fundering en erboven een dak voor een lang behoud van de filters en de pompen.
Hartelijk bedankt aan allen die dit project gesponsord hebben.

 

Nieuwe Brommers

Sinds november 2017 hebben wij 3 nieuwe brommers aan kunnen schaffen nadat we een enorme gift hiervoor hadden ontvangen. Wat zijn de meisjes blij dat ze zelfstandig naar school kunnen gaan met goede motoren. We hadden maar twee motoren, die ook nog eens oud waren. Het kwam regelmatig voor dat de meisjes met panne stonden. Als je in het donker naar huis moet als jonge vrouw alleen en de brommer begeeft het, dan ben je niet blij! Ook waren er inmiddels meer meisjes die hun rijbewijs hadden gehaald en onregelmatige schooltijden hebben. Zij kunnen dus het beste met de motor naar school. We zijn echt enorm dankbaar voor de financiën voor de 3 nieuwe motoren.